Νέα Κυκλοφορία – Η Ιταλική Αναγέννηση. Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Ζωγραφική


Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις University Studio Press, το βιβλίο του Άλκη Χαραλαμπίδη, Η Ιταλική Αναγέννηση. Αρχιτεκτονική-Γλυπτική-Ζωγραφική.

Η Αναγέννηση είναι μία από τις σπουδαιότερες περιόδους του ευρωπαϊκού πολιτισμού και η ιταλική χερσόνησος ο χώρος όπου βρήκε τη σαφέστερη έκφρασή της. Η Φλωρεντία, η Ρώμη, η Βενετία, το Μιλάνο, η Σιένα, η Πάδουα, το Ουρμπίνο, η Ασίζη, η Βιτσέντζα γέννησαν ή φιλοξένησαν αρχιτέκτονες όπως ο Brunelleschi, o Alberti, o Bramante και ο Palladio, γλύπτες όπως ο Ghiberti, o Donatello και ο Verrocchio, ζωγράφους όπως ο Giotto, o Masaccio, o Botticelli, o Leonardo, o Ραφαήλ και ο Tiziano. Οι δημιουργοί αυτοί, μαζί με άλλους πολλούς, δεν ικανοποίησαν μόνο τις απαιτήσεις των παραγγελιοδοτών και του καιρού τους, αλλά κατέθεσαν και την προσωπική μορφοπλαστική τους μαρτυρία, με αποκορύφωμα τον Μιχαήλ Άγγελο. To κείμενο, που συμβαδίζει με το οπτικό υλικό – 228 έγχρωμες εικόνες -, προσφέρει στον αναγνώστη τη δυνατότητα μιας ουσιαστικής επαφής με την εποχή και την τέχνη της.

Ο Άλκης Χαραλαμπίδης είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

?