Εκδήλωση – 20 Μαΐου 2015 – Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου


Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου ολοκληρώνοντας το έργο «Ψηφιοποίηση και Ανάδειξη Πολιτιστικού Αποθέματος του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου» σας προσκαλεί σε ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 και ώρα 19:30 στην Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου – Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Λεωφόρο Δημοκρατίας, δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου, στο Παλαιό Ψυχικό.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι αφενός να πληροφορήσει το κοινό για την ψηφιοποίηση και ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και αφετέρου να ενημερώσει κάθε ενδιαφερόμενο για τις καινοτόμες αυτές ενέργειες.

Στην εκδήλωση θα προσκληθούν εκπρόσωποι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, διευθυντές και στελέχη μουσείων και πολιτιστικών ιδρυμάτων, καθώς και άλλων σχετικών φορέων.

Οι προσκεκλημένοι θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να σχηματίσουν µία εικόνα των νέων δυνατοτήτων – υπηρεσιών που θα παρέχονται από το Ίδρυμα χάρη στην υλοποίηση του έργου.

Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, το οποίο δημιουργήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Ζογγολόπουλο το 2004, διαφυλάσσει το έργο ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της σύγχρονης γλυπτικής της Ελλάδας. Με το έργο αυτό εγκαινιάζει ένα νέο τρόπο προβολής και αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιδρυτή του με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, ψηφιακή διαχείριση και κυρίως ανάδειξη 1095 τεκμηρίων από την συλλογή και το αρχείο του προσφέροντας με τον τρόπο αυτό στο κοινό τη δυνατότητα μιας ολοκληρωμένης και άμεσης επαφής με το έργο του καλλιτέχνη.

Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» του ΕΣΠΑ και σε συνάφεια με τους καταστατικούς σκοπούς του Ιδρύματος για την προβολή και διάδοση του έργου του  Ιδρυτή του.

Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρεία PostScriptum ύστερα από διεθνή διαγωνισμό.

Σύντομη περιγραφή του έργου

Ολοκληρώθηκε η ψηφιοποίηση και η επιστημονική τεκμηρίωση των έργων του Γιώργου Ζογγολόπουλου και η εισαγωγή του ψηφιακού αποθέματος στο κορυφαίο σύστημα διαχείρισης συλλογών Museum Plus, ενώ παράλληλα, μέσω του συστήματος e-Museum Plus η συλλογή του Ιδρύματος είναι προσβάσιμη διαδικτυακά στο κοινό.

Αναπτύχθηκαν οι εφαρμογές : Διαδραστικό Χρονολόγιο, Εικονική Περιήγηση στους χώρους του Ιδρύματος, στο ατελιέ και στα υπόλοιπα γλυπτά του Ζογγολόπουλου στο Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού, Ο Ζογγολόπουλος στον κόσμο, Το γλυπτό στο χώρο, καθώς και η εφαρμογή για έξυπνα κινητά Ο Γλύπτης Ζογγολόπουλος η οποία περιλαμβάνει και ένα διασκεδαστικό Quiz.

Μέσα από τις εφαρμογές αυτές, ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στις συλλογές του Ιδρύματος ακολουθώντας ποικίλες διαδρομές. Θα μπορεί ακόμη να συνεισφέρει στο περιεχόμενο της ιστοσελίδας του Ιδρύματος, δημιουργώντας δικές του συνθέσεις.

Το Διαδραστικό Χρονολόγιο, προσφέρει στους επισκέπτες την ευκαιρία να κάνουν ένα ταξίδι γνωριμίας με τη ζωή και  το έργο του καλλιτέχνη.

Οι εικονικές εκθέσεις δίνουν τη δυνατότητα για έναν εικονικό περίπατο στους χώρους του Ιδρύματος, στο ατελιέ του καλλιτέχνη αλλά και στην μοναδική υπαίθρια γλυπτοθήκη του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού στην πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Ο Ζογγολόπουλος στον κόσμο παρουσιάζει όλα τα έργα του γλύπτη τα οποία έχουν εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους σε όλο τον κόσμο.

Οι μικροί και οι μεγάλοι χρήστες του κόμβου μπορούν με την εκπαιδευτική εφαρμογή Το γλυπτό στο χώρο να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους στη διαμόρφωση του αστικού περιβάλλοντος μέσω της επιλογής και της εικονικής εγκατάστασης γλυπτών σε δημόσιους χώρους, όπου κρίνουν ότι δυνητικά θα μπορούσαν να υπάρξουν έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Τέλος, με την εφαρμογή για έξυπνα κινητά με τον τίτλο Ο Γλύπτης Ζογγολόπουλος ο χρήστης ανακαλύπτει τον καλλιτέχνη και το έργο του και έχει τη δυνατότητα να φτιάξει τη δική του γκαλερί με τα αγαπημένα του έργα όπως και να τα μοιραστεί στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο φυσικός χώρος του Ιδρύματος ανοίγει στο κοινό!

Οι επισκέπτες μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά πολλά πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη και της συζύγου του ζωγράφου Ελένης Πασχαλίδου – Ζογγολοπούλου στους χώρους όπου έζησαν και δημιούργησαν.

Η εκδήλωση  γίνεται από το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου υπό την αιγίδα του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού και με την χορηγία του ΟΚΑΠΑ – Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας  Πολιτισμού και Αθλητισμού  του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

Συμμετέχει η γυναικεία  χορωδία  “OPUS FEMINA” του Κέντρου Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕ.Π.Α.Π.) του Δήμου Κορινθίων.

Ψυχικό, 14 Μαΐου 2015

Εδώ μπορείτε να βρείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα.

Πληροφορίες : Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου

Δ/νση: Λεωφ. Δημοκρατίας 49, 154 52 Παλαιό Ψυχικό

Τηλέφωνο: 210- 6712210, 210- 6725879

Fax: 210- 6712210, 210- 6725879

E-mail:

Website: www.zongolopoulos.gr