Εγκαίνια Δημοτικής Πινακοθήκης Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓ.Ι.ΡΕΝΤΗ

                                                                                                     2311  /2015 

                                                                                           ΔΕΛΤΙΟ   ΤΥΠΟΥ Νο 232

 Η συλλογή ζωγραφικών και χαρακτικών έργων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη συγκροτήθηκε τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης από δωρεές ελλήνων καλλιτεχνών που ανταποκρίθηκαν στη δημοτική πρωτοβουλία για την πολιτισμική ανάπτυξη της πόλης. Έκτοτε συνέχισε και συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νεότερες δωρεές, καθώς και με αποκτήματα που συνδέονται με την εικαστική πολιτική του Δήμου.

Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά που καλύπτουν την περίοδο από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα, καταγράφοντας χαρακτηριστικές όψεις της πορείας της ελληνικής τέχνης στο διάστημα σχεδόν ενός αιώνα. Σημαντική έκταση στο σύνολο της συλλογής κατέχουν οι αναπαραστατικές τάσεις στις ποικίλες εκδοχές τους, με έργα που φέρουν τη γόνιμη επίδραση αρχών του μοντερνισμού. Παράλληλα, αποτυπώνονται η στροφή προς την αφαίρεση και οι κατακτήσεις της γενιάς του ’60, ενώ η αφήγηση της συλλογής ολοκληρώνεται με ένα ενδιαφέρον στίγμα των σύγχρονων αναζητήσεων.

Στην αρχική έκκληση της δημοτικής αρχής ανταποκρίθηκαν κυρίως καλλιτέχνες που είχαν συμμετάσχει σε συλλογικές διαδικασίες και είχαν ενστερνιστεί μια κοινωνική αντίληψη για την τέχνη. Οι παλαιότεροι είχαν βιώσει τη γερμανική Κατοχή και είχαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάρει μέρος στην Αντίσταση, γεγονός που τους συνέδεε με τη δράση της Νίκαιας, της προσφυγικής Κοκκινιάς, την ίδια περίοδο. Οι ίδιοι είχαν υπάρξει μέλη της μεσοπολεμικής Ομάδας Τέχνη και αργότερα της Στάθμης, ενώ κοντά σε αυτούς συναντάμε μέλη των Ελεύθερων Καλλιτεχνών και του Εργαστηρίου. Όσον αφορά στους νεότερους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Δήμου, μεταξύ άλλων, μέλη του ΚΕΤ και καλλιτέχνες από τον κύκλο της ‘Ώρας’.

Στους καλλιτέχνες της συλλογής συγκαταλέγονται οι Α. Αστεριάδης, Σπ. Βασιλείου, Δ. Μεγαλίδης, Π. Ρέγκος, Α. Βουρλούμης, Γ. Παππάς, Τάσσος (Αλεβίζος), Δ. Διαμαντόπουλος, οι νικαιώτες Γρ. Τουφεξιάν, Δ. Τηνιακός, Μ. Νικολινάκος και η σύγχρονη Ντ. Μπαλονά, και ακόμη οι Γ. Γαΐτης, Γ. Βακιρτζής, Ι. Μολφέσης, Γ. Περσάκη, Γ. Χαΐνης, Ν. Κεσσανλής, Παύλος (Διονυσόπουλος), Χρ. Ρωμανού, Μ. Κατζουράκης, Λ. Κανακάκης, Ρ. Μένις, Θ. Τότσικας και Ν. Τρανός.

Παράλληλα, ένα τμήμα της μόνιμης έκθεσης είναι αφιερωμένο στη σύγχρονη χαρακτική. Πρόκειται για έργα χαρακτών και ζωγράφων που υλοποιήθηκαν στο Ανοιχτό Εργαστήριο Χαρακτικής του Δήμου, το οποίο λειτουργεί σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Τα εκτιθέμενα έργα, μέρος της διαρκώς εμπλουτιζόμενης συλλογής χαρακτικών του Δήμου, θα ανανεώνονται περιοδικά.

Η ενεργή συμβολή στην πολιτισμική ζωή καταρχήν της πόλης και των όμορων Δήμων και η παιδευτική δράση αποτελούν πρωταρχικούς σκοπούς για την Πινακοθήκη του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη. Το πλαίσιο λειτουργίας της προβλέπει την οργάνωση περιοδικών εκθέσεων, ενώ κύρια τακτική δραστηριότητά της θα είναι η εκπόνηση και διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.