ΣΤ΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
«Περίοδοι Κρίσης και Αλλαγές Παραδείγματος»
Τα τελευταία χρόνια η έννοια της «παγκόσμιας κρίσης» ―πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής― έχει αποτελέσει αφενός το επίκεντρο θεωρητικών τοποθετήσεων, και αφετέρου έναυσμα για καλλιτεχνική δημιουργία και αναστοχασμό του ρόλου των θεσμών της τέχνης. Πρόσφατα, η Documenta 14 ανέλαβε να αναδείξει την Ελλάδα ως «παραδειγματική» χώρα κρίσης.
Παράλληλα οι ανθρωπιστικές επιστήμες, και συγκεκριμένα η ιστορία της τέχνης, φαίνονται να διανύουν τη δική τους περίοδο κρίσης, τόσο σε κοινωνικο-πολιτικό, όσο και σε επιστημολογικό επίπεδο. Για παράδειγμα, ποια είναι η θέση της ιστορίας της τέχνης στο πλαίσιο της πρόσφατης «μετάβασης» στις πολιτισμικές και οπτικές σπουδές (cultural and visual studies) ή η σχέση της με τις ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες (digital humanities);
Η ιστορία γνωρίζει βέβαια πολλές αποφασιστικές και κρίσιμες στιγμές στις οποίες ένα καταλυτικό γεγονός έγινε έναυσμα για αλλαγές. Πώς αντιμετωπίστηκαν οι περίοδοι κρίσης, του δυτικού και μη κόσμου στο παρελθόν και ποιες «αλλαγές παραδειγμάτων» προέταξαν; Ποιες είναι οι ιστορικές, ιδεολογικές, και κοινωνικό-πολιτικές τομές που τις συνόδευσαν και πώς ερμηνεύονται από την ιστορία της τέχνης; Πώς αντέδρασαν οι θεσμοί, οι καλλιτεχνικές πρακτικές, ο ιστορικός και ο κριτικός λόγος;
Στόχος του συνεδρίου είναι να διερευνήσει τα παραπάνω ερωτήματα, εστιάζοντας στην έννοια της «αλλαγής παραδείγματος», είτε με την έννοια της επιστημολογικής τομής είτε με την ευρύτερη έννοια των αλλαγών στην αντίληψη ιστορικών στιγμών και μοντέλων. Ταυτόχρονα, αποσκοπεί στο να φωτίσει τα ανά περίπτωση «παραδείγματα» της κανονιστικής αφήγησης της ιστορίας της τέχνης.
Προσκαλούμε πρωτότυπες ανακοινώσεις από όλες τις ερευνητικές περιοχές της Ιστορίας της Νεότερης Τέχνης, από τον Ύστερο Μεσαίωνα έως σήμερα, που εξετάζουν τόσο τις συνέχειες, όσο και τις ασυνέχειες του επιστημονικού πεδίου.
Ενδεικτικά, το Συνέδριο επιδιώκει να επικεντρωθεί σε θέματα όπως:
- κανονιστικές αφηγήσεις και τα παραδείγματά τους
- αλλαγές παραδείγματων και επιστημολογικές τομές
- μεταβολές του αφηγηματικού λόγου στην Ιστορία της Τέχνης
- αλλαγές στον ρόλο των πολιτισμικών θεσμών και της αγοράς της τέχνης
- διεπιστημονικές προσεγγίσεις, τεχνοεπιστήμη και κρίση των ανθρωπιστικών επιστημών
- παγκόσμια ιστορία της τέχνης, διαπολιτισμικότητα και γεωγραφίες της τέχνης.
Η πρόσκληση αφορά τις εξής δύο μορφές:
Α. Ατομικές ανακοινώσεις με διάρκεια 20 λεπτά
Για τις ατομικές ανακοινώσεις, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν:
- Τίτλο και περίληψη της προτεινόμενης ανακοίνωσης (μέγιστη έκταση: 300 λέξεις)
- Βιογραφικό σημείωμα με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και την τρέχουσα ιδιότητα του αιτούντος (μέγιστη έκταση: 2 σελίδες)
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα παρουσίασης του ομιλητή (μέγιστη έκταση: 200 λέξεις).
Β. Συνεδρία τριών (3) ανακοινώσεων με διάρκεια κάθε ανακοίνωσης 20 λεπτά. Η συνεδρία περιλαμβάνει έναν πρόεδρο και τρεις (3) ομιλητές. Η/Ο πρόεδρος της συνεδρίας καλείται να υποβάλει:
- Τον τίτλο και το σκεπτικό της συνεδρίας (μέγιστη έκταση: 300 λέξεις)
- Περιλήψεις των τριών (3) ανακοινώσεων (μέγιστη έκταση: 300 λέξεις)
- Βιογραφικό σημείωμα (μέγιστη έκταση: 2 σελίδες) για όλα τα μέλη της συνεδρίας: τον πρόεδρο και τους τρεις ομιλητές, με πλήρη στοιχεία επικοινωνίας και την τρέχουσα ιδιότητα των αιτούντων
- Σύντομο βιογραφικό σημείωμα παρουσίασης του ομιλητή (μέγιστη έκταση: 200 λέξεις) για όλα τα μέλη της συνεδρίας: τον πρόεδρο και τους ομιλητές.
Βασικός στόχος του Συνεδρίου είναι να εκπροσωπηθούν όλα τα επίπεδα της επιστημονικής έρευνας (υποψήφιοι διδάκτορες, ανεξάρτητοι ερευνητές, πανεπιστημιακοί, επιμελητές μουσείων κ.ά.). Σημειώνεται ότι η ιδιότητα του μέλους της Ε.Ε.Ι.Τ. δεν αποτελεί προϋπόθεση για την επιλογή των ομιλητών.
Οι προτάσεις θα απευθύνονται στην Οργανωτική Επιτροπή του ΣΤ΄ Συνεδρίου Ιστορίας της Τέχνης και θα πρέπει να αποσταλούν ηλεκτρονικά στην ακόλουθη διεύθυνση: με θέμα «ΣΤ΄ Συνέδριο Ιστορίας Τέχνης», έως τις 18 Μαρτίου 2019.
Όσοι αποστείλουν αίτηση θα λάβουν ηλεκτρονική επιβεβαίωση λήψης της πρότασής τους εντός πενθημέρου από την ημερομηνία αποστολής.
Η τελική επιλογή των ανακοινώσεων που θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Συνεδρίου θα γνωστοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους το αργότερο έως τις 20 Μαΐου 2019. Όλες οι αιτήσεις θα απαντηθούν.
Οι διοργανωτές θα καλύψουν μέρος των έξοδων μετακίνησης των ομιλητών που βρίσκονται εκτός Αθηνών. Στόχος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να προχωρήσει στην έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου.
Σημαντικές πληροφορίες
Λήξη προθεσμίας υποβολής προτάσεων: 18 Μαρτίου 2019
Τελική ημερομηνία ανακοίνωσης επιλογής προτάσεων: 20 Μαΐου 2019
Ημερομηνίες διεξαγωγής του Συνεδρίου: 22 -24 Νοεμβρίου 2019
Γλώσσα Συνεδρίου: Ελληνικά
Τόπος Συνεδρίου: Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), Αθήνα
Πληροφορίες για την πορεία της διοργάνωσης του Συνεδρίου θα παρέχονται από την ιστοσελίδα της Ε.Ε.Ι.Τ.: http://eeit.org
Η Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή
Ηρώ Κατσαρίδου (επιμελήτρια, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Θεσσαλονίκη)
Άνη Κοντογιώργη (μέλος του ΔΣ της ΕΕΙΤ, Προϊσταμένη Τμήματος Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού, ΥΠΠΟΑ, Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς)
Θοδωρής Κουτσογιάννης (μέλος του ΔΣ της ΕΕΙΤ, Έφορος της Συλλογής Έργων Τέχνης της Βουλής των Ελλήνων)
Σωτήρης Μπαχτσετζής (Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Deree-The American College of Greece, μέλος ΣΕΠ, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο)
Δημήτρης Παυλόπουλος (Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Αγγελική Πολλάλη (αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΙΤ, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Deree-The American College of Greece)
Έλενα Χαμαλίδη (Επίκουρη Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)