ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΙΑ 1967-1974
ΘΕΣΜΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ, ΡΩΓΜΕΣ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΕΣ

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης


Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου διοργανώνουν την ημερίδα με θέμα: Εικαστικές Τέχνες και Αρχιτεκτονική κατά την Επταετία 1967-1974: Θεσμοί, Ιδεολογίες και Αδράνειες.

Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν, για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας Επιστημονικής Ημερίδας, οι έρευνες ιστορικών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής που αφορούν στη δράση των Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων στη διάρκεια της Επταετίας, στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική παραγωγή, καθώς και στη συνολική αποτίμηση του ρόλου των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής την περίοδο της Χούντας.

Θα παρουσιαστούν 15 εισηγήσεις σε τέσσερις συνεδρίες με θεματικούς άξονες:

α) «Θεσμοί της τέχνης», β) «Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ευρώπη»,

γ) «Φωτογραφία, Γλυπτική» και δ) «Αρχιτεκτονική».

 

Στον χώρο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν αντιδικτατορικές αφίσες του Γιώργου Αργυράκη που κυκλοφόρησαν στο Βερολίνο την περίοδο 1967-1974.

 Οργανωτική επιτροπή: Λία Γυιόκα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ), Παναγιώτης Μπίκας (δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΕΔΙΠ, ΑΠΘ), Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, ΑΠΘ)

 

Επικοινωνία: Λία Γυιόκα: liayoka@arch.auth.gr, Παναγιώτης Μπίκας: mpikasp@arch.auth.gr

 

 


Με την οικονομική υποστήριξη