ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΠΤΑΕΤΙΑ 1967-1974:
ΘΕΣΜΟΙ, ΙΔΕΟΛΟΓΙΕΣ, ΡΩΓΜΕΣ ΚΑΙ ΑΔΡΑΝΕΙΕΣ

28 Απριλίου 2017
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη

Διοργάνωση ΕΕΙΤ σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.


Η Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, διοργάνωσαν την ημερίδα με θέμα: “Εικαστικές Τέχνες και Αρχιτεκτονική κατά την Επταετία 1967-1974: Θεσμοί, Ιδεολογίες και Αδράνειες”, με αφορμή τα 50 χρόνια από την επιβολή της Δικτατορίας της 21ης Απριλίου.

Για πρώτη φορά στο πλαίσιο μιας Επιστημονικής Ημερίδας, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν οι έρευνες ιστορικών της τέχνης και της αρχιτεκτονικής που αφορούν στη δράση των Ελλήνων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων στη διάρκεια της Επταετίας, στην καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική παραγωγή, καθώς και στη συνολική αποτίμηση του ρόλου των εικαστικών τεχνών και της αρχιτεκτονικής την περίοδο της Χούντας.

Παρουσιάστηκαν 15 εισηγήσεις σε τέσσερις συνεδρίες με θεματικούς άξονες:

α) «Θεσμοί της τέχνης»,

β) «Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στην Ευρώπη»,

γ) «Φωτογραφία, Γλυπτική»

δ) «Αρχιτεκτονική».

Στον χώρο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν αντιδικτατορικές αφίσες του Γιώργου Αργυράκη που κυκλοφόρησαν στο Βερολίνο την περίοδο 1967-1974.

Οργανωτική επιτροπή: Λία Γυιόκα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, ΑΠΘ), Παναγιώτης Μπίκας (δρ. Ιστορίας της Τέχνης ΕΔΙΠ, ΑΠΘ), Μιγκέλ Φερνάντεθ Μπελμόντε (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, ΑΠΘ)