Διημερίδα: Το εικαστικό παρελθόν της Κρήτης

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου (ΜΕΤΗ) διοργανώνει διημερίδα με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ που αφορά την έρευνα και την ανάδειξη του εικαστικού παρελθόντος της Κρήτης.

Προθεσμία αποστολής προτάσεων: 16 Σεπτεμβρίου
Διεξαγωγή διημερίδας: 26-27 Νοεμβρίου 2022, ΜΕΤΗ, Ηράκλειο, Κρήτη

 


Το ΜΕΤΗ διοργανώνει διημερίδα με την οικονομική υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠΠΟΑ που αφορά την έρευνα και την ανάδειξη του εικαστικού παρελθόντος της Κρήτης.
Στόχος της δράσης είναι να αποκαλύψει και να καταγράψει αξιοσημείωτες καλλιτεχνικές τάσεις από μια περιοχή με μεγάλη ιστορία όπως η Κρήτη, καθώς  και τις σχέσεις της με πόλεις που αποτελούσαν στο παρελθόν σημαντικά αστικά κέντρα στα οποία εξασκήθηκαν τέχνες κάθε είδους. Μέσα από τις εισηγήσεις φιλοδοξούμε να παρουσιαστούν και να καταγραφούν τόσο ιστορικές προσεγγίσεις όσο και ανεκδοτολογικό υλικό σε ειδικά ή γενικά θέματα που να αφορά την τέχνη από την μινωική αρχαιότητα έως το πρόσφατο παρελθόν μέχρι το 2000. Ελπίζουμε στο μέλλον το υλικό αυτό να αποτελέσει αναφορά για την κατανόηση της ιστορίας του νησιού της Κρήτης και της τέχνης που δημιουργήθηκε  στο πέρασμα του χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό το ΜΕΤΗ απευθύνει πρόσκληση σε ερευνητές από κάθε πεδίο, όπως ιστορικούς, αρχαιολόγους, ιστορικούς τέχνης, ιστοριοδίφες, ερευνητές οικογενειακής ιστορίας, κρητολόγους, για την υποβολή προτάσεων ανακοινώσεων που σχετίζονται με πτυχές της καλλιτεχνικής δημιουργίας του παρελθόντος της Κρήτης.

Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ζητήσουν στο τηλ.:6976974000 ή  στο 

Η αποστολή περίληψης των προτάσεων (έως 300 λέξεις) μαζί με βιογραφικό του συντάκτη της πρότασης (έως 200 λέξεις) πρέπει να αποσταλούν στο ιδιο e-mail  έως τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι  τελικές ανακοινώσεις θα έχουν διάρκεια 15 λεπτών
Ως χώρος διεξαγωγής της διημερίδας επελέγη το ΜΕΤΗ, Νυμφών 3, Ηράκλειο, Κρήτης με πιθανότερη ημερομηνία  26 & 27 Νοεμβρίου 2022

Επιθυμία είναι τα πρακτικά που θα εκδοθούν να σχηματίζουν χρονολογικά την εξέλιξη της τέχνης στο νησί της Κρήτης.

Ως οργανωτική επιτροπή ορίζονται οι Δρ Κωσταντίνος Πρώιμος, ιστορικός τέχνης, ο Νίκος Βισκαδουράκης , ζωγράφος και εκ μέρους του ΜΕΤΗ η Ειρήνη Σχιζάκη Αρχιτέκτων μηχανικός.

Βρείτε την πρόσκληση και εδώ: προσκληση ΜΕΤΗ