Γιαννούλης Χαλεπάς: Σημειώσεις για τη ζωή και το έργο του

Εισαγωγή-Επιμέλεια: Χάρις Κανελλοπούλου

Τράπεζα της Ελλάδος (Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης), 2022

 


«Ο Χαλεπάς είναι ο Νεοέλληνας καλλιτέχνης που, μ’ όποιο κι’ όνομα να τον καλέσουμε, θε ναταν κατώτερο απ’ τη μεγαλωσύνη του…» ανέφερε ο Δημήτρης Πικιώνης για τον Τήνιο καλλιτέχνη. Ο Γιαννούλης Χαλεπάς, δημιουργός της εμβληματικής Κοιμωμένης, σφράγισε με τη δημιουργία του την ελληνική γλυπτική του 19ου και του 20ού αιώνα. Ο πλέον ονομαστός γλύπτης της νεοελληνικής τέχνης αποτελεί παράλληλα ένα πρόσωπο «μυθικό», με τραγική μοίρα, καθώς βίωσε το χτύπημα της ψυχικής νόσου και τον εγκλεισμό, για να επιστρέψει δημιουργικά στην τέχνη του έπειτα από χρόνια.

Η βιβλιογραφία για τον Γιαννούλη Χαλεπά είναι εξαιρετικά εκτενής, από άξιους μελετητές που συνέβαλαν με την έρευνά τους στη μελέτη της ζωής και του έργου του, πολλές φορές από διαφορετικές επιστημονικές κατευθύνσεις. Την ίδια στιγμή, και παρά την πληθώρα των δημοσιεύσεων για τον καλλιτέχνη, ζητήματα που αφορούν τη γλυπτική και τον βίο του εξακολουθούν να παραμένουν αινιγματικά, επιζητώντας τη νέα θεώρηση των μελετητών του. Οι μελέτες που παρουσιάζονται σε αυτήν την έκδοση επικεντρώνονται στον καλλιτέχνη και το έργο του, με πρόθεση αναθεώρησης ορισμένων αντιλήψεων και εμφάνισης νέων στοιχείων για τη δημιουργία του.

Οι μελέτες κατά σειρά δημοσίευσης στο βιβλίο:

Αλεξάνδρα Γουλάκη-Βουτυρά, Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος
«Γιανούλης Χαλεπάς: Διαβάζοντας ανάμεσα σε σχέδια και γλυπτά»

Γιάννης Μπόλης, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης, Προϊστάμενος του Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά: «Ο νεοκλασικιστής Χαλεπάς»

Χάρις Κανελλοπούλου, Δρ. Ιστορικός της Τέχνης, Επιστημονική υπεύθυνη-Επιμελήτρια της Συλλογής έργων τέχνης της Τράπεζας της Ελλάδος
«Για την “πνευματικότητα της φόρμας”: ο Σάτυρος στο έργο του Γιαννούλη Χαλεπά και οι αισθητικές εκδοχές του στην κλασικιστική και τη μεταλογική περίοδο»

Δημήτρης Παυλόπουλος, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ: «Η Κοιμωμένη του Χαλεπά. Από τον γύψο στο μάρμαρο»

Μάνος Στεφανίδης, Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ:  «Κρυφοκοιτάζοντας το εργαστήρι του καλλιτέχνη»

Κώστας Δανούσης, Ερευνητής Ιστορίας της νεότερης Τήνου και συγγραφέας : «Γιαννούλης Χαλεπάς: Στιγμές βίου τραγικού…»

Τώνια Γιαννουδάκη, Δρ. Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια της Συλλογής Γλυπτικής στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
«Η συμβολή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου στη διάσωση και την προβολή του έργου του Γιαννούλη Χαλεπά»

Γιάννης Γαλανόπουλος, Υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
«“Το έργο σαν ένας αυτοτελής κόσμος”. Ο τεχνοκριτικός λόγος του Δ.Ε. Ευαγγελίδη για τον Γιαννούλη Χαλεπά»