Διημερίδα: Οι Εικαστικές τέχνες στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1940

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 4-5 Δεκεμβρίου 2020
ΟΡΓΑΝΩΣΗ: Εταιρεία Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ) σε συνεργασία με τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα

Η δεκαετία του 1940, κρίσιμη για την ιστορία του ελληνικού κράτους τον 20ό αιώνα, σημαδεύτηκε από τον Πόλεμο και τη γερμανική Κατοχή, την Αντίσταση, την Απελευθέρωση και τον Εμφύλιο Πόλεμο. Κατά τη δεκαετία αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται νέες ιδέες και να διαμορφώνονται νέες πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που θα διαχυθούν στη μετεμφυλιακή δεκαετία του 1950 και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο μέχρι τουλάχιστον την περίοδο της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. Η διημερίδα φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει το πεδίο των εικαστικών τεχνών κατά την περίοδο της δεκαετίας του 1940, να αναδείξει αθέατες όψεις του, καθώς και να επανεξετάσει τα ζητήματα που στο παρελθόν έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιπαραθέσεις.


Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να υποβάλλουν πρόταση για ανακοίνωση (διάρκειας είκοσι λεπτών), η οποία θα περιλαμβάνει τίτλο και περίληψη που δεν θα υπερβαίνει τις 400 λέξεις και σύντομο βιογραφικό σημείωμα, στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εταιρείας:  ή με θέμα «Δεκαετία του 40», μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου 2020.

 ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Λία Γυιόκα (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Α.Π.Θ.), Γιάννης Μπόλης (Προϊστάμενος Σύγχρονης γλυπτικής, ΜOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά), Αλέξανδρος Τενεκετζής (Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παν/μιο Αιγαίου, ΣΕΠ-ΕΑΠ)

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ: 20 Σεπτεμβρίου 2020.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: 4 Οκτωβρίου 2020.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑΣ: 4 και 5 Δεκεμβρίου 2020.

ΧΩΡΟΣ: Λάρισα, Αμφιθέατρο Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας – Μουσείου Γ. Ι. Κατσίγρα.

ΚΑΛΥΨΗ ΕΞΟΔΩΝ: Εισιτήρια μετάβασης και επιστροφής, φιλοξενία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1940