Ο Τομέας Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας διοργανώνει ομιλία που θα δώσει ο διακεκριμένος Βρετανός ιστορικός William St. Clair με τίτλο “Who Saved the Parthenon?”. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου, 12μμ. – 14.00μμ, στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης. Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για το θέμα και τον ιστορικό William St. Clair.
Ο Ομιλητής
Ο William St. Clair είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Βρετανικής Ακαδημίας και Ερευνητικός Συνεργάτης (Senior Research Fellow) του School of Advanced Study, University of London. Στα βιβλία του συμπεριλαμβάνεται η πιο αξιόπιστη μέχρι σήμερα παρουσίαση των ιστορικών περιστάσεων που οδήγησαν στην αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα από τον Λόρδο Έλγιν (Lord Elgin and the Marbles, London: Oxford University Press, 1967 και 1998, Ο Λόρδος Έλγιν και τα Μάρμαρα, Ελληνικά Γράμματα, 1999) όπως επίσης και το πρωτοπόρο βιβλίο στην ιστορία του Φιλελληνισμού That Greece Might Still Be Free, The Philhellenes in the War of Independence (Oxford: Oxford University Press, 1972) – σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες ιστορικούς που ασχολούνται με σχετικά ζητήματα. To πιο πρόσφατο βιβλίο του The Reading Nation in the Romantic Period (Cambridge: Cambridge University Press, 2004) αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μελέτες στον χώρο της οικονομικής και πολιτισμικής ιστορίας των εκδόσεων στη Βρετανία. Ο ομιλητής είναι επίσης πρόεδρος της Open Book Publishers, της κυριότερης εκδοτικής εταιρείας μονογραφιών ανοικτής-δωρεάν πρόσβασης στη Βρετανία.
Περίληψη
Στη διάλεξη ο William St. Clair θα παρουσιάσει μία ενότητα από το νέο, υπό έκδοση βιβλίο του. Χρησιμοποιώντας χειρόγραφα στην πλειοψηφία τους άγνωστα μέχρι σήμερα – στα οποία συμπεριλαμβάνονται επιστολές-προϊόντα υποκλοπής από Βρετανούς κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, διπλωματικές αναφορές μυστικών διαπραγματεύσεων και αλληλογραφία μεταξύ Οθωμανών στρατηγών και Σουλτάνου – ο συγγραφέας αναλύει τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Παρθενώνας βγήκε σχεδόν ανέπαφος από τις καταστροφές και τις πολεμικές συρράξεις κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Οι ανακαλύψεις αυτές απαιτούν τη δραστική αναθεώρηση των κατεστημένων ιστορικών αφηγήσεων σχετικά με τη διάσωση και τη διατήρηση των αρχαιοτήτων στην Ελλάδα ή τον ρόλο της Οθωμανικής διοίκησης σε αυτές τις διαδικασίες και θέτουν υπό μία νέα – ακόμη δυσμενέστερη – προοπτική το ζήτημα της ιστορικής αξιολόγησης του ήδη αμφιλεγόμενου εγχειρήματος Έλγιν. Οι ανακαλύψεις αυτές έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις για μία σειρά ευρύτερων ζητημάτων όπως, για παράδειγμα, αυτό των σχέσεων της ιστορίας με την πολιτιστική κληρονομιά, τις αφηγήσεις για το έθνος αλλά και το πώς ενδεχομένως θα έπρεπε να τιμηθεί η μνήμη και η παρακαταθήκη του 1821.
Ο ομιλητής θα δεχθεί ερωτήσεις από το κοινό και θα χαρεί να συμμετάσχει σε μία συζήτηση όπως θα ήθελε να την καθορίσει το ίδιο το κοινό.
Ακαδημαϊκές Εκδόσεις και Εκδοτική Δραστηριότητα
Το ομότιτλο βιβλίο του William St. Clair Who Saved the Parthenon θα εκδοθεί ως βιβλίο Ελεύθερης Πρόσβασης από την μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει ιδρύσει ο ίδιος ο ομιλητής, την Open Book Publishers. Στην ίδια μορφή μπορεί κανείς να βρει και την καινούργια αναθεωρημένη έκδοση του προαναφερθέντος βιβλίου του St. Clair για τον Φιλελληνισμό. Ο οίκος εκδίδει βιβλία τα οποία στην ηλεκτρονική τους μορφή διατίθενται δωρεάν ενώ στην εκτυπωμένη τους μορφή (hard copy) πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Πρόκειται για ένα παράδειγμα μίας νέας και ταχέως διευρυνόμενης πρακτικής που έρχεται να γεμίσει τα μεγάλα κενά των, όλο και πιο απρόσιτων, ακαδημαϊκών εκδόσεων (υψηλές τιμές, απαγορευτικά πνευματικά δικαιώματα κλπ) και απελευθερώνει την κυκλοφορία των αποτελεσμάτων της έρευνας σε ένα ευρύ παγκόσμιο κοινό. Όσοι παρακολουθήσουν την ομιλία θα έχουν την ευκαιρία να υπογράψουν ώστε να παραλάβουν ηλεκτρονικά ένα δωρεάν pdf του βιβλίου Who Saved the Parthenon όταν αυτό εκδοθεί.
Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την Open Books Publishers, το όραμα, τις ακαδημαϊκές της πρακτικές στον χώρο των επιστημονικών εκδόσεων και άλλες οδηγίες για νέους συγγραφείς, βλ. https://www.openbookpublishers.com/