Ξενάγηση – Φώτης Κόντογλου – Δημαρχείο Αθηνών


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

 ΦΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ

από ΤΟΝ «ΛΟΓΟ» ΣΤΗΝ «ΕΚΦΡΑΣI»

Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια ἀπ’ τό χέρι τοῦ συγγραφέα

 

Η έκθεση, η αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό Φώτη Κόντογλου (1895-1965),

Φώτης Κόντογλου. Από τον «ΛΟΓΟ» στην «ΕΚΦΡΑΣΙ»Μέ ζωγραφιές καί μέ πλουμίδια 

ἀπ’ τό χέρι τοῦ συγγραφέα, η οποία πραγματοποιείται στην Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη, τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Στο πλαίσιό της οργανώνεται με τη συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων,  ε ι δ ι κ ή   ξ ε ν ά γ η σ η  στους χώρους του, όπου υπάρχει η μνημειακή τοιχογραφία του Φώτη Κόντογλου.

 

Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12:00, ο αναπληρωτής Kαθηγητής του Tμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Παυλόπουλος και οι Ιστορικοί της Τέχνης κ. Ζέττα Αντωνοπούλου και κ. Γιώργος Μυλωνάς, θα παρουσιάσουν τα 28 τοιχογραφημένα μέτρα, όπου ο Φώτης Κόντογλου ενσάρκωσε όλες τις μεγάλες μορφές του γένους και αναστήλωσε το πάνθεον της Ρωμιοσύνης.

 

Ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός, που πρωτοστάτησε στο κίνημα για την στροφή της ελληνικής τέχνης προς την πνευματική ένταση της βυζαντινής παράδοσης και τη δροσιά της λαϊκής ζωγραφικής, κατέθεσε ένα έργο-σταθμό στη γόνιμη διαδρομή του.

Στη τοιχογραφία του στο Δημαρχείο Αθηνών παρελαύνουν αγωνιστές, στρατηγοί, ηγεμόνες, βασιλείς, φιλόσοφοι, καλλιτέχνες, άγιοι και απεικονίζονται ιστορικά γεγονότα από τη διαχρονία του Ελληνισμού. Μυθολογικοί ήρωες, όπως ο Θησέας, ιστορικά πρόσωπα της αρχαιότητας, όπως ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος, βυζαντινοί αυτοκράτορες και πολέμαρχοι σαν τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όλοι τους αποδίδονται με τη βυζαντινή τεχνοτροπία. Γιατί, λοιπόν, ο Κόντογλου αναβαπτίζει όλα τα ιστορικά πρόσωπα με βυζαντινό «πρόσωπο»;

 

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο τηλέφωνο 2103615702 , Τετάρτη έως Σάββατο, 10:00-18:00.