Σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης – Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου


Το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου στο πλαίσιο των δράσεών του που ως στόχο έχουν τη διάδοση και μελέτη του έργου του Γιώργου Ζογγολόπουλου και της Ελένης Πασχαλίδου-Ζογγολοπούλου, καθώς και τη διάδοση των Καλών Τεχνών στο ευρύ κοινό, διοργανώνει έναν κύκλο σεμιναρίων Ιστορίας της Τέχνης.

Η ενότητα των 5 αυτών σεμιναρίων επικεντρώνεται στα χρόνια πριν και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με έμφαση στη μεταπολεμική τέχνη, περίοδος που χρονικά και εικαστικά συμπίπτει με την περίοδο δραστηριοποίησης του Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το πρώτο σεμινάριο αναφέρεται στην περίοδο μαθητείας του Γ. Ζογγολόπουλου αλλά και της γυναίκας του Ελένης Πασχαλίδου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

 

Διάρκεια σεμιναρίων: 24 Φεβρουαρίου – 20 Απριλίου 2016

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιούνται ανά 15 μέρες, κάθε Τετάρτη απόγευμα (24/2, 9/3, 23/3, 6/4, 20/4/2016) και ώρες 19:00-21:00

Συμμετοχή: Κύκλος 5 σεμιναρίων 40 €, φοιτητές και άνεργοι 30 €

Μεμονωμένο σεμινάριο 10 €, φοιτητές και άνεργοι 7 €

Αριθμός συμμετεχόντων: 25

Παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Εγγραφές & πληροφορίες:

Ηλεκτρονικά: ή https://www.eventbrite.com/e/21633276713

Τηλεφωνικά: 210-6712210, 210-6725879

 

Συντονισμός-Επιστημονικός υπεύθυνος: Αλέξανδρος Τενεκετζής, Ιστορικός Τέχνης.

 

Σεμινάριο 1ο   
24 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΣΚΤ την περίοδο της μαθητείας του Γιώργου Ζογγολόπουλου
Η περίοδος των σπουδών του Γιώργου Ζογγολόπουλου στην ΑΣΚΤ συμπίπτει χρονικά με την τελευταία φάση της εικοσαετούς θητείας του Γεώργιου Ιακωβίδη στη διεύθυνση της Σχολής. Μέσα στη μεταβατική συγκυρία που διαμορφώνεται για την Σχολή λίγο πριν από την αποχώρηση του Ιακωβίδη, ο Ζογγολόπουλος θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, εμπλεκόμενος στις σπουδαστικές κινητοποιήσεις εναντίον του διευθυντή της οι οποίες στο τέλος της δεκαετίας του ’20 θα θέσουν αμετάκλητα την Σχολή σε τροχιά αναδιοργάνωσης. Η διάλεξη θα επιχειρήσει να συνθέσει την εικόνα του ακαδημαϊκού πλαισίου εντός του οποίου ο Ζογγολόπουλος διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά μεταξύ των ετών 1924-1930, εστιάζοντας  στην συνδικαλιστική δράση που ο καλλιτέχνης ανέπτυξε κατά τα τελευταία έτη των σπουδών του.

Εισηγήτρια: Χριστίνα Δημακοπούλου
Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Αθήνα (ΕΚΠΑ) και εν συνεχεία πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας της τέχνης στο Παρίσι (Paris I). Είναι υποψήφια διδάκτωρ στην Ανώτατη Σχολή Καλών της Αθήνας και το θέμα της διδακτορικής της διατριβής αφορά την ιστορία της ΑΣΚΤ την περίοδο 1910-1943.

Σεμινάριο 2ο 
9 Μαρτίου 2016

Το αρχείο και η συλλογή του Γιώργου Ζογγολόπουλου – μια πρώτη προσέγγιση
Με την παρούσα ανακοίνωση θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια κριτικής παρουσίασης του αρχείου και της συλλογής του Ιδρύματος Γ. Ζογγολόπουλου, συνεξετάζοντας πτυχές από το δημόσιο και γνωστό έργο του καλλιτέχνη, σε αντιπαραβολή με το αρχειακό υλικό και εστιάζοντας κυρίως στα σημεία εκείνα που φωτίζουν αδιόρατες πτυχές της δημιουργικής του προσπάθειας.

Εισηγητής: Αλέξανδρος Τενεκετζής
Είναι ιστορικός τέχνης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών (AICA). Είναι συνεργάτης της εταιρείας διαχείρισης ψηφιακού πολιτισμού, PostScriptum, ενώ υπήρξε επίσης επί σειρά ετών υπότροφος-ερευνητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών – Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντάσσεται η ιστορία της γλυπτικής του 20ου αι., της δημόσιας τέχνης, της δημόσιας μνήμης, καθώς και η ιστορία και η πολιτική των θεσμών της τέχνης, όπως μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια Ιστορία της Τέχνης, σχολές Καλών Τεχνών και σχολές επιστημών των Τεχνών, για τα οποία έχει πλήθος δημοσιεύσεων.

Σεμινάριο 3οΣ
23 Μαρτίου 2016

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και οι καλλιτεχνικές ομάδες (1930-1960) 
Ήδη από τον Μεσοπόλεμο, και συγκεκριμένα από το 1929 με την ίδρυση του Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών, η δράση των σωματείων εικαστικών καλλιτεχνών αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής ζωής. Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος υπήρξε μέλος του “Σωματείου Ελλήνων Γλυπτών”, που συστάθηκε το 1929 και της “Ομάδος Τέχνη 1930”, που ιδρύθηκε το 1930, ενώ μεταπολεμικά, ο γλύπτης υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου καθώς και της νεωτερικής “Ομάδας Εκθέσεων Στάθμη”. Στο πλαίσιο της παρούσας διάλεξης, θα παρουσιαστεί η δραστηριότητα του Ζογγολόπουλου -και συμπληρωματικά της συζύγου του, Ελένης Πασχαλίδου-Ζογγολοπούλου- που σχετίζεται με τις καλλιτεχνικές ομάδες (εκθέσεις, δράσεις κ.λπ.) και ο αντίκτυπος των πρωτοβουλιών που ανέλαβαν για τη βελτίωση των επαγγελματικών συνθηκών των Ελλήνων καλλιτεχνών μέσα στον 20ό αιώνα.

Εισηγητής: Σπύρος Μοσχονάς
Είναι διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή έχει τίτλο «Καλλιτεχνικά σωματεία και ομάδες τέχνης στην Ελλάδα κατά το α΄ μισό του 20ού αιώνα: η σημασία και η προσφορά τους» (Αθήνα 2010). Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στη νεοελληνική εκκλησιαστική τέχνη, σε ζητήματα τέχνης και αγοράς και στις σχέσεις Κράτους-εικαστικών καλλιτεχνών. Έχει συνεργαστεί με διάφορους φορείς (Τράπεζα της Ελλάδος, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Τράπεζα Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.ά.) στην καταγραφή και μελέτη συλλογών έργων τέχνης, καθώς και με διάφορα Μουσεία και Πινακοθήκες (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά κ.ά.) στη διοργάνωση εκθέσεων.

Σεμινάριο 4ο
6 Απριλίου 2016

Η δημόσια γλυπτική του Γ. Ζογγολόπουλου: μια διαδρομή τέχνης στον χρόνο και στον χώρο
Η παρούσα ανακοίνωση θα διαπραγματευτεί κυρίως τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου που τοποθετήθηκαν στον δημόσιο χώρο, σκιαγραφώντας την καλλιτεχνική του πορεία στον 20ο αιώνα, πορεία που συμπίπτει και διαμορφώνει εν πολλοίς και την πορεία της νεοελληνικής τέχνης στον 20ο αιώνα. Το έργο του θα αναλυθεί σε σύγκριση τόσο με το εγχώριο καλλιτεχνικό και ιστορικό πλαίσιο όσο και με το διεθνές-ευρωπαϊκό σε μια προσπάθεια ανάδειξης αλληλεπιδράσεων και επιρροών.

Εισηγητής: Αλέξανδρος Τενεκετζής
Είναι ιστορικός τέχνης, διδάκτορας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης και της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών (AICA).

Σεμινάριο 5ο
20 Απριλίου 2016

Helping the Greeks to Help Themselves (Βοηθώντας τους Έλληνες να βοηθήσουν τους εαυτούς τους)
Η αμερικανίδα σχεδιάστρια μόδας Muriel King και η συγκρότηση του καλλιτεχνικού πεδίου στην Ελλάδα ως διακριτού παραγωγικού τομέα κατά τους πρώτους μετεμφυλιακούς χρόνους

Εισηγήτρια: Άννυ Μάλαμα
Η Άννυ Μάλαμα είναι επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου.  Επίσης, συνεργάζεται με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών «Ευρωπαϊκός Πολιτισμός» (θεματική ενότητα ΕΠΟ 20: Ιστορία των τεχνών στην Ευρώπη). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στις ιδιαιτερότητες της νεοτερικότητας, τις εκφάνσεις του μοντερνισμού και τους όρους που συγκροτούν το καλλιτεχνικό πεδίο στην Ελλάδα. Έχει πτυχίο Αρχαιολογίας (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), μεταπυχιακό (ΜΑ) στην Ιστορία της τέχνης (Α.Π.Θ.) και στην Πολιτισμική ιστορία (DEA, Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales, με υποτροφία του Ιδρύματος Μιχελή) και διδακτορικό στην Ιστορία της τέχνης (Α.Π.Θ.). Επίσης, έχει παρακολουθήσει και αποφοιτήσει από το σεμινάριο μεταπτυχιακής επιμόρφωσης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, σχετικά με την ανοικτή και εξ αποστάσεως εκπαίδευση ενηλίκων.